Domov

>

Kaj vse delamo?

3D tisk

Kaj vse delamo? 3D TISK

Dobrodošli v svet 3D inovacij s 3DLINK

Pri 3DLINK smo vaš zanesljiv partner pri ustvarjanju tridimenzionalnih vizij in inovativnih rešitev s pomočjo vrhunske tehnologije 3D tiskanja. 

Razumemo, da se 3D tiskanje ne omejuje le na izdelavo predmetov, temveč predstavlja revolucijo v načinu, kako razmišljamo o oblikovanju, proizvodnji in ustvarjanju.

DELOVANJE IN TEHNOLOGIJE

Kako deluje 3D tiskanje, 3D print?

Pri 3D tiskanju oziroma 3D printu ustvarjamo predmete s pomočjo “plast za plastjo”, kar omogoča izjemno natančnost in kompleksnost oblikovanja.

Postopek se začne z digitalnim modelom, ki ga nato 3D tiskalnik pretvori v fizičen objekt. Uporabljamo različne tehnologije tiska, kot tudi različne materiale, od osnovnih plastik, do naprednih in specialnih, gum, karbona itd., kar nam omogoča izdelavo širokega spektra izdelkov.

Različne tehnologije 3D tiskanja

3DLINK uporablja različne tehnologije 3D tiskanja, vključno z metodo taljenja plastičnih materialov (FDM), stereolitografijo (SLA) in še več. Vsaka tehnologija ima svoje prednosti, kar nam omogoča izbrati najboljšo možnost glede na specifične potrebe projekta.

Prednosti 3D tiskanja s 3DLINK

 • Natančnost in detajli:

  3DLINK zagotavlja visoko stopnjo natančnosti in detajlov v vsakem izdelku, ki ga ustvarimo. Naši 3D tiskalniki so opremljeni s sodobnimi tehnologijami, ki omogočajo izdelavo tudi najbolj kompleksnih geometrij.

 • Hitrost in prilagodljivost:

  S hitrim postopkom izdelave predmetov smo sposobni zadovoljiti tudi najzahtevnejše časovne omejitve. Prav tako smo prilagodljivi glede velikosti serij in specifičnih zahtev.

 • Inovacija in prototipiranje:

  3DLINK omogoča inovativnost v procesih oblikovanja in prototipiranja. S hitrim dostopom do prototipov lahko podjetja zmanjšajo čas razvoja izdelkov in optimizirajo končne rezultate.

 • Materialna raznolikost:

  Uporabljamo široko paleto materialov, vključno s trdimi in prožnimi plastikami, materialami, ki so po strukturi in trpežnosti podobni kovinam ali keramiki, ter še več. To omogoča izdelavo izdelkov s specifičnimi mehanskimi lastnostmi.

PROCES

PROCES 3D TISKANJA

3D tiskanje je tehnološki napredek, ki je postal gonilo inovacij in preoblikovanja v številnih industrijah. Znan tudi kot “additive manufacturing” (dodajalna proizvodnja). 

3D tiskanje omogoča ustvarjanje tridimenzionalnih predmetov iz digitalnih modelov, plast za plastjo. Ta proces odpira vrata kreativnosti, prilagodljivosti in natančnosti, kar se odraža v številnih aplikacijah, od prototipiranja do proizvodnje končnih izdelkov.

POSTOPEK

Postopek 3D tiskanja

 • Digitalni model

  Proces se začne z digitalnim modelom, ki ga ustvarimo s pomočjo računalniškega programa. Ta model predstavlja obliko končnega izdelka in je osnova za celoten postopek.

 • Priprava modela

  Digitalni model se nato razdeli na tanke plasti oz. t.i. trikotnike. To je osnova, po kateri bo 3D tiskalnik postopal med izdelavo fizičnega predmeta.

 • Izdelava plasti

  3D tiskalnik nato natančno izdela vsako plast materiala, odvisno od tehnologije tiskanja. Vsaka plast se zlije z predhodno natisnjeno plastjo, dokler se celoten predmet ne oblikuje.

 • Končni izdelek

  Ko so vse plasti natisnjene, se odstrani odvečni material, in končni izdelek je pripravljen. Ta izdelek lahko predstavlja karkoli od modelov za raziskave in razvoj do končnih industrijskih komponent.

TEHNOLOGIJE

Različne tehnologije 3D tiskanja

3D tiskanje uporablja različne tehnologije, ki omogočajo oblikovanje raznolikih izdelkov. Med najpogostejšimi so:

1. Taljenje plastičnih materialov (FDM)

Pri tej tehnologiji tiskanja se plastični filamenti stopijo in plastijo skozi šobo, ki se premika v x, y in z osi, ustvarjajoč plasti, dokler ni izdelek končan.

2. Stereolitografija (SLA)

SLA uporablja laserski žarek za strjevanje tankih plasti tekočega fotopolimera, ki tvorijo tridimenzionalni predmet.

3. Selektivno lasersko sintranje (SLS)

Ta tehnologija uporablja laserski žarek za sintranje finih plastov prahu, pogosto kovinskega ali plastike, ustvarjajoč trdno strukturo.

4. Digitalna svetovalna produkcija (DLP)

Podobna SLA, vendar namesto laserskega žarka uporablja digitalno svetilko za strjevanje fotopolimera.

5. MultiJet tiskanje (MJP)

MJP uporablja inkjet tiskalne glave, ki nanašajo tanke plasti voska ali smole, ki se nato strdi.

6. Elektronski žetoni (EBM)

Pri tej tehnologiji se plast prahu izpostavi elektronskim žarkom, ki talijo plast materiala, ki ga nato strdimo.

MATERIALI

Uporabljeni materiali v 3D tiskanju

1. Taljenje plastičnih materialov (FDM)

Najpogosteje uporabljen material v 3D tiskanju, ker je lahek, trpežen in cenovno učinkovit.

2. Smole

Fotopolimerne smole so pogoste za natančne modele, ki zahtevajo gladko površino.

3. Kovine in kovinam podobni materiali

V zadnjem času so se razvile tehnologije, ki omogočajo 3D tiskanje kovinskih predmetov, kar ima potencial za revolucijo v proizvodnji.

4. Keramika

Za nekatere aplikacije, kot so medicinski vsadki, se uporabljajo keramični materiali.

PREDNOSTI

Prednosti 3D tiskanja

1. Prilagodljivost
3D tiskanje omogoča izdelavo kompleksnih geometrij, ki jih tradicionalni proizvodni procesi ne morejo reproducirati.

2. Hitrost prototipiranja
Izdelava prototipov je hitra in stroškovno učinkovita, kar omogoča hitrejši razvoj izdelkov.

3. Zmanjšanje odpadkov
Ker se material porablja samo tam, kjer je potreben, se zmanjša količina odpadkov.

4. Lokalna proizvodnja
Možnost lokalne proizvodnje izdelkov na kraju samem, kar zmanjšuje potrebo po globalni distribuciji.

5. Prilagodljivost materialov
Raznolikost materialov omogoča izdelavo izdelkov z različnimi mehanskimi lastnostmi.

6. Inovacije v medicinski industriji
V medicini se 3D tiskanje uporablja za izdelavo prilagojenih vsadkov, protez in celo tkanin.

Inovacija, ki premika meje

3DLINK verjame v moč inovacij, ki jih prinaša 3D tiskanje. Sodelujemo z različnimi industrijami, od medicinske do avtomobilske, da bi prinesli nove možnosti in rešitve. Naša ekipa strokovnjakov stremi k temu, da vsak projekt spremeni v edinstveno izkušnjo, kjer se združita tehnološka dovršenost in ustvarjalnost.

Stopite v stik z nami

Ne glede na to, ali razvijate prototip, potrebujete prilagojen izdelek ali želite optimizirati svoje proizvodne procese, smo pri 3DLINK pripravljeni uresničiti vaše vizije. Stopite v stik z nami in skupaj bomo oblikovali prihodnost s pomočjo 3D tiskanja!